Strona Główna
Żyj zdrowo

Pamiętajmy o jelitach część 2

  • 12 grudnia 2017
  • Agnieszka Boryna
  • 7 Komentarzy
Pamiętajmy o jelitach część 2

Probiotyki czy prebiotyki? To chyba najczęściej mylone pojęcia. I wcale się nie dziwię bo sama często mam problem, by zapamiętać które jest które. Jedno jest pewne aby równowaga jelit była zachowana, probiotyki i prebiotyki muszą ze sobą współpracować.

Co to są prebiotyki?

Są substancjami, które wprowadzamy do organizmu z pożywieniem. Obecność tej substancji stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelit. Prebiotyk nie zawiera mikroorganizmów, jest on wyłącznie stymulatorem służącym do ich rozwoju, tzw.: pożywką. Nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowy w związku z czym mają zasadniczy wpływ na motorykę przewodu pokarmowego czyli regulują wypróżnianie.

Do prebiotyków zaliczamy:

  • polisacharydy, oligosacharydy – inulinę. Substancje obecne min. w szparagach, cykorii, cebuli
  • mannooligosacharydy

Dlatego tak ważne jest aby nasza dieta obfitowała w warzywa, przy mniejszej ilości owoców, oraz produkty pełnoziarniste.

Probiotyk dla życia

Pro bios czyli dla życia. Tak brzmi tłumaczenie tej łacińskiej nazwy. Są to kultury bakterii oraz drożdże swoiste dla naszego przewodu pokarmowego. Uważam, że każdy z nas, niezależnie od sposobu odżywiania, stylu życia czy stanu fizjologicznego, powinien dostarczać do organizmu probiotyk. Możemy to zrobić w formie naturalnej:

  • Kiszonki, w tym kiszona kapusta i ogórki. Najlepiej przygotować je domowym sposobem lub kupić z zaufanego źródła.
  • Kefiry najlepiej przygotowane samodzielnie. Niestety ale te sklepowe są wyjałowionym produktem spożywczym, pozbawionym jakichkolwiek bakterii.
  • Tradycyjny kwas chlebowy. Jest produkowany przy udziale drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Niestety trudno dostać go w naszym kraju a na półkach sklepowych są jedynie napoje o smaku kwasu chlebowego. Kwas chlebowy można przygotować samodzielnie lub poszukać w sklepie ze zdrową żywnością.

Jak wybrać dobry suplement probiotyczny?

Na rynku dostępnych jest masa różnych preparatów zawierających pożyteczne szczepy bakterii. Są w formie proszku, w płynie, kapsułkach i tabletkach. Należy zwrócić uwagę czy preparat będący w formie sypkiej jest oporny na działanie kwasu solnego w żołądku. Taką pewność możemy mieć w przypadku produktów zapakowanych w kapsułki. Tym samym mamy większą pewność, że bakterie nie zostaną strawione nim trafią do jelit.

 Warto aby Twój preparat probiotyczny zawierał szczepy Saccharomyces boulardii. Reguluje biegunki, pomaga zwalczać Candidę, poprawia odporność.

Wybierając probiotyk zwracam uwagę nie na ilość poszczególnych bakterii a na różnorodność szczepów w nim zawartych. Co mi po 30 miliardach bakterii, jeżeli będą należały one wyłącznie do jednego szczepu. Jak pisałam tutaj, nasze jelita zamieszkuje 400 różnych szczepów bakterii. Więc im większa ich różnorodność w danym preparacie, tym lepiej.

Warto zwrócić uwagę na cenę produktu. I tu przestrzegam przed wybieraniem tanich preparatów. Nie mamy do końca świadomości co dany producent dodał do produktu. Zdarza się, że dodawane są również antybiotyki, które mają stymulować wzrost bakterii. Oczywiście nie musi tak być ale może się zdarzyć.

Agnieszka Boryna, 12 grudnia 2017 Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.
  • 7
Agnieszka Boryna

Agnieszka Boryna

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.

Zimowe warzywa
Chemia w cytrusach
  • follow creativity now

    Oj tak! Woda spod dobrze ukiszonych ogórków to same dobro. Jako dziecko uwielbiałam, teraz niestety nawet ogórków nie jestem w stanie zjeść:( Ale za to kapustę bardzo lubię i wiem, że jej działanie dla zdrowia i flory bakteryjnej jest nieocenione.

  • Agnieszka Jablonska-Twaróg

    Jesli chodzi o prebiotyki to kocham i czesto jem cykorię, z kiszonkami gorzej ale wlasnie zrobilismy własna kapustę :) takze nadrobię:-)

  • Dzięki za przydatny artykuł :)

O nas
Spotykamy się regularnie. Podczas jednego z babskich spotkań, padło hasło: "(...) Bo to jest tylko dla Lejdis"  Jest to zdanie wyrwane z kontekstu a czego ono dotyczyło.. No cóż nie mogę zdradzić. Co się wydarzyło na babskim, zostaje na babskim. W taki o to sposób narodziła się nazwa tego bloga.
Signature