Strona Główna
Żyj zdrowo

Zimowe warzywa

  • 19 stycznia 2018
  • Agnieszka Boryna
  • 0 Komentarzy
Zimowe warzywa

Mamy zimę w pełni, co nie oznacza, że nie powinniśmy się zdrowo odżywiać. Doskonale wiemy, że  należy spożywać około 7 porcji warzyw i owoców dziennie, z czego owoce stanowią 2 porcje a warzywa 5. I tu dla większości moich klientów zaczynają się schody. No bo skąd wytrzasnąć zimą warzywa? Pod grubą warstwą śniegu ich na pewno nie znajdziemy. A jednak zimowych, rodzimych, polskich warzyw mamy pod dostatkiem i warto z nich korzystać.

Co kryje się w zimowych warzywach? Jest niekwestionowanym królem warzyw, dostępnych nie tylko zimą. O kim mowa?

Ziemianki

  • Bogate w potas, dobrze wpływa na ciśnienie krwi
  • Ze względu na dużą zawartość witaminy C, wzmacniają odporność

Marchew

Mało kto nie lubi słodkiej, pomarańczowej marchewki. Stanowi bazę do warzywnych soków, dodatek do sałatek czy główny składnik zup. Ostatnio jest głównym składnikiem ciasta marchewkowego. Główne właściwości marchwi:

  • Źródło beta karotenu i witaminy A,
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego
  • Korzystnie wpływa na wzrok
  • Daje piękny i zdrowy kolor skóry
  • Wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek

Buraki

Bez czerwonych buraków i czerwonego barszczu chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Prócz intensywnego smaku i pięknego rubinowego koloru, buraki mają następujące właściwości:

  • Są źródłem potasu i żelaza
  • silnie przeciwutleniające
  • Zawarty w burakach czerwony barwnik, podnosi odporność organizmu, ograniczy wystąpienie nowotworów i opóźni proces starzenia
  • Szklanka soku z buraków niweluje zgagę
  • Wzmacniają układ krwionośny
  • Zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki
  • Przywracają poziom cholesterolu do normy

Seler

Mało kto ma pomysł na danie z selera. Jest głównym składnikiem rosołów ale co dalej? Ciekawy smak mają tzw. chipsy z selera. Świeży korzeń pokroić w cienkie paseczki, posmarować tłuszczem i posypać solą. Ułożyć na papierze i włożyć do piekarnika o temperaturze 180 st. Jak długo piec? Z wyczuciem, co chwilę zaglądając by się nie przypaliły. Właściwości selera:

  • Źródło witaminy C
  • bogaty q błonnik
  • Hipokrates przypisywał mu właściwości uspokajające
  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B

Cebula

Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez cebuli. Jest aromatyczna, wydobywa i podkreśla smak potraw i ma wiele dobroczynnych właściwości:

  • Wspomaga organizm w walce z infekcjami. Chyba każdy z nas w swoim życiu, pił syrop z cebuli.
  • Działa przeciwbakteryjnie
  • Posiada właściwości lecznicze. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C była „lekiem” przeciwszkorbutowym
  • Jest źródłem magnezu, siarki, cynku, krzemu
  • Rozrzedza krew i działa przeciwzakrzepowo

Czosnek

Podobnie jak cebula, jest obowiązkowym składnikiem wielu dań. Podkreśla smak potraw, nadając im charakterystyczny aromat.

  • Jest naturalnym antybiotykiem, ze względu na właściwości antybakteryjne
  • Pomaga zwalczać infekcje
  • Ma właściwości przeciwzakrzepowe, dlatego chroni przed udarem i zawałem
  • Regularne spożycie czosnku uelastycznia naczynia krwionośne
  • Wspomaga trawienie

Kapusta

Bez tego warzywa nie wyobrażam sobie swojej diety. A dokładnie bez jej kiszonej formy. Więcej o kiszonkach, dlaczego warto je spożywać, przeczytasz tutaj. Właściwości świeżej kapusty:

  • Zawiera więcej witaminy C niż cytryna
  • Źródło witaminy E i K
  • Jest dobra na kaca
  • Wspomaga leczenie chorób stawów
  • Zapewnia piękną skórę, włosy i paznokcie

Jabłka

Co prawda jabłka to owoce a wpis dotyczy warzyw, jednak nie mogłam ich pominąć :) Polska słynie z jabłek i warto korzystać z naszego rodzimego bogactwa. Możemy jeść jabłka na surowo, jako przekąskę, robić z nich pyszne soki, dodawać do sałatek, lub jeść w pieczonej formie.

  • Źródło witaminy C
  • Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną
  • Wymiatają z organizmy niepotrzebne resztki pokarmowe
  • Usuwają toksyny

Jak widzicie wachlarz dostępnych zimą warzyw jest spory i warto z nich korzystać, póki są dostępne.

Agnieszka Boryna, 19 stycznia 2018 Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.
Agnieszka Boryna

Agnieszka Boryna

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.

O nas
Spotykamy się regularnie. Podczas jednego z babskich spotkań, padło hasło: "(...) Bo to jest tylko dla Lejdis"  Jest to zdanie wyrwane z kontekstu a czego ono dotyczyło.. No cóż nie mogę zdradzić. Co się wydarzyło na babskim, zostaje na babskim. W taki o to sposób narodziła się nazwa tego bloga.
Signature