Mamy zimę w pełni, co nie oznacza, że nie powinniśmy się zdrowo odżywiać. Doskonale wiemy, że należy spożywać około 7 porcji warzyw i owoców dziennie, z czego owoce stanowią 2 porcje a warzywa 5. I tu dla większości moich klientów zaczynają się schody. No bo skąd wytrzasnąć zimą warzywa? Pod grubą warstwą śniegu ich na pewno nie znajdziemy. A jednak zimowych, rodzimych, polskich warzyw mamy pod dostatkiem i warto z nich korzystać.
Co kryje się w zimowych warzywach? Jest niekwestionowanym królem warzyw, dostępnych nie tylko zimą. O kim mowa?
Mało kto nie lubi słodkiej, pomarańczowej marchewki. Stanowi bazę do warzywnych soków, dodatek do sałatek czy główny składnik zup. Ostatnio jest głównym składnikiem ciasta marchewkowego. Główne właściwości marchwi:
Bez czerwonych buraków i czerwonego barszczu chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Prócz intensywnego smaku i pięknego rubinowego koloru, buraki mają następujące właściwości:
Mało kto ma pomysł na danie z selera. Jest głównym składnikiem rosołów ale co dalej? Ciekawy smak mają tzw. chipsy z selera. Świeży korzeń pokroić w cienkie paseczki, posmarować tłuszczem i posypać solą. Ułożyć na papierze i włożyć do piekarnika o temperaturze 180 st. Jak długo piec? Z wyczuciem, co chwilę zaglądając by się nie przypaliły. Właściwości selera:
Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez cebuli. Jest aromatyczna, wydobywa i podkreśla smak potraw i ma wiele dobroczynnych właściwości:
Podobnie jak cebula, jest obowiązkowym składnikiem wielu dań. Podkreśla smak potraw, nadając im charakterystyczny aromat.
Bez tego warzywa nie wyobrażam sobie swojej diety. A dokładnie bez jej kiszonej formy. Więcej o kiszonkach, dlaczego warto je spożywać, przeczytasz tutaj. Właściwości świeżej kapusty:
Co prawda jabłka to owoce a wpis dotyczy warzyw, jednak nie mogłam ich pominąć :) Polska słynie z jabłek i warto korzystać z naszego rodzimego bogactwa. Możemy jeść jabłka na surowo, jako przekąskę, robić z nich pyszne soki, dodawać do sałatek, lub jeść w pieczonej formie.
Jak widzicie wachlarz dostępnych zimą warzyw jest spory i warto z nich korzystać, póki są dostępne.
Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.