Niby oczywista sprawa ale po kilku rozmowach, które przeprowadziłam z moimi klientami wiem, że niekoniecznie. Różne grupy produktów spożywczych powinniśmy przechowywać w inny sposób i w zupełnie różnych miejscach.
Tu wszyscy moim klienci są zgodni. Nabiał przechowujemy zawsze w lodówce. Najlepiej na środkowej półce. Warto sery przełożyć do szklanych pojemników. Sery miękkie należy zawinąć w papier a długo dojrzewające powinniśmy pakować próżniowo. Świeżo mleko, nie pasteryzowane, najlepiej przechowywać w szkle. Kolejna ważna sprawa, nabiału nie mrozimy. Po rozmrożeniu straci porą część swoich właściwości odżywczych.
Powinniśmy przechowywać je nie dłużej niż 21 dni i zawsze w lodówce. Pamiętaj nigdy nie myj jaj przed włożeniem do lodówki. Jaja myjemy wyłącznie tuż przed spożyciem. Skorupka jaja kurzego pokryta jest błoną, która nazywa się kutikula. Stanowi ona barierę, która chroni wnętrze jaja przed wniknięciem szkodliwych patogenów i drobnoustrojów. Pamiętajmy, że skorupka nie jest super szczelną kapsułą. Posiada ona pory, które umożliwiają wymianę gazową między środowiskiem zewnętrznym a zewnętrznym. Kupując jaja, zawsze sprawdzaj czy skorupki nie są uszkodzone. Nie należy spożywać takich jaj, gdyż grozi to poważnym zatruciem.
Zawsze rozpakuj wędliny z plastikowych torebek i zawiń je w pergamin. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Wędliny i mięso przechowuj nie dłużej niż 3 dni. Jeżeli chcesz przechowywać je dłużej, wtedy możesz je zamrozić.
Nigdy nie trzymaj ich w torebkach foliowych czy plastikowych opakowaniach. Najlepszym miejscem do ich przechowywania jest przystosowana do tego celu, dolna szuflada w lodówce. Warto na spód szuflady położyć papierowy ręcznik. W ten sposób zostanie wchłonięty nadmiar wody a owoce i warzywa nie będą się psuły. Każda reguła ma swoje wyjątki i tak też jest w tym wypadku. Ziemniaki, pomidory, cebula i cukinia powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Warzywa i owoce myjemy dopiero przed spożyciem. Podobnie jest z owocami egzotycznymi. Banany, ananasa, awokado czy mango trzymaj w ciepłym suchym miejscu.
Do jego przechowywania najlepiej nadają się chlebaki lub papierowe torebki. Pieczywo można również mrozić dzięki czemu zachowa świeżość na dłużej. Nawet na kilka miesięcy.
Przechowujemy wyłącznie w zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach. Oczywiście w suchym i chłodnym miejscu. Nigdy nie przekraczaj minimalnego terminu przydatności do spożycia.
Majonez i ketchup po otwarciu koniecznie przechowuj w lodówce. Oliwa i olej dobrze znoszą temperaturę pokojową, jednak powinny być trzymane w suchym i zacienionym miejscu.
Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.