Myślę, że każdy niezależnie od wieku, z niecierpliwością czeka na ten jeden, jedyny dzień w roku: na Wigilię. Ci młodsi na prezenty, Ci starsi na upragnioną chwilę spokoju, ale zarówno jedni, jak i drudzy czekają na te 12 wigilijnych potraw. I trudno się temu dziwić, skoro na te wspaniałe dania czekamy cały rok. Bo kto z nas jada karpia np. w wakacje? Jak oprzeć się kulinarnym pokusom, które czyhają na nas z każdego fragmentu świątecznego stołu? Jak jeść by się nie przejeść? Co wybrać by waga po świętach nie dokonała skoku wzwyż? A jednocześnie móc cieszyć się smakiem świątecznych dań.
Zasada nr 1
Niezależnie od pory roku, dnia czy świąt bezwzględnie unikaj gotowych dań, przetworzonych produktów, przekąsek. Starajmy się wszystkie dania przygotować samodzielnie. Produkty kupujmy wyłącznie w zaufanych źródłach. Ugotowanie barszczu czerwonego naprawdę nie wymaga dużej filozofii, więc darujmy sobie zakup barszczu w kartonie. Ani to smaczne ani zdrowe.
Zasada nr 2
Na rodzinne wizyty nigdy nie idź głodny. Zawsze staraj się zjeść coś przed wyjściem z domu, dzięki czemu unikniesz przysłowiowego rzucania się na stół pełen pyszności. Tym bardziej, że będąc w „gościach” nigdy nie masz pewności jak dana potrawa została przygotowana.
Zasada nr 3
Umiar. Nie nakładaj na talerz wszystkiego, w każdej ilości. To, że świąteczny stół jest suto zastawiony, wcale nie znaczy, że to co się na nim znajduje ma wylądować w Twoim żołądku. Postaw na degustację czyli spróbuj poszczególnych dań ale naprawdę w niewielkich ilościach.
Zasada nr 4
Unikaj spożywania nadmiernej ilości pieczywa lub w ogóle z niego zrezygnuj. Świąteczne dania są na tyle sycące i kaloryczne, że nie ma potrzeby dodatkowego wypełnienia objętości żołądka pieczywem.
Zasada nr 5
Postaw na warzywa. Niezależnie czy są gotowane, czy surowe. Idealne są w postaci kiszonek. Staraj się łączyć warzywa z mięsem lub rybami. Spokojnie możesz podziękować za ziemniaki. Staraj się również rozpocząć posiłek od sałatki, która jest zdrowym wypełniaczem bogatym w błonnik. Dzięki sałatce zjesz mniej.
Zasada nr 6
Unikaj ciężkich majonezowych, śmietanowych sosów. Są naprawdę zbędnym dodatkiem do sałatek czy dań głównych ale za to doskonałym obciążeniem naszego organizmu i bombą kaloryczną.
Zasada nr 7
Unikaj słodkich i gazowanych napojów. Są bogate w cukier, słodziki, barwniki i konserwanty ale o tym chyba wiedzą już wszyscy. Ponadto mają wysoki Indeks Glikemiczny i masę kalorii.
Zasada nr 8
Omijaj alkohol lub ogranicz go do minimum. Dlaczego? Ano dlatego, że pobudza apetyt. Ponad to kolorowe drinki to nic innego jak alkohol z dodatkiem kolorowych, słodkich napojów (patrz zasada nr 7)
Zasada nr 9
Święta Bożego narodzenia to chyba jedyna okazja by móc napić się kompotu z suszu. Jest smaczny, aromatyczny, zdrowy i ułatwia trawienie. Jednym słowem jak najbardziej wskazany podczas tradycyjnych polskich świąt.
Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.