Lato się skończyło a widok jaki mamy za oknem przysparza nas o dreszcze. Zimno, deszczowo i pochmurnie. A to niestety dopiero początek. W dzisiejszym wpisie o tym jak rozgrzać organizm od środka w szybki ale przede wszystkim zdrowy sposób. Poznajcie Ginger Lemon Honey Tea.
Tym napojem poczęstowała mnie przyjaciółka, zaraz po jej wielomiesięcznej podróży po Indiach. Byłam zaskoczona tym bardziej, że imbir ma właściwości rozgrzewające, a jak dobrze wiemy w Indiach jest raczej upalnie. I tak pewnego letniego i jakże gorącego popołudnia Karolina przygotowała dla nas ten o to napój. Moje obawy szybko się ulotniły. Herbatka nas nie rozgrzała a wręcz wykazała właściwości tonizujące. Jednak kiedy na zewnątrz ziąb i chłód napój ten grzeje jak diabli. Taki o to paradoks. Co kryje się w poszczególnych składnikach tego napoju?
Przede wszystkim, jeżeli mówimy o imbirze mam na myśli świeży korzeń a nie jego sproszkowaną wersję. Imbir jest niezwykle wyraźny w smaku i aromatyczny. Ponad to ma masę prozdrowotnych właściwości.
Ze względu na smak i właściwości rozgrzewające, dodaję go również do rosołu.
Prawdę mówiąc miód i produkty wytworzone przez pszczoły są skarbnicą prozdrowotnych składników, witamin, minerałów. W związku z czym wykazują szerokie spektrum działania i ogrom prozdrowotnych właściwości. O to kilka z nich:
Wybór miodów mamy ogromny i tu nie sugerowałabym żadnego konkretnego. Wybierzcie ten, który najbardziej Wam będzie smakował. Ważne aby był to prawdziwy miód a nie oszukany produkt miodopochodny. Jak je odróżnić? W prosty sposób. Miód prawdziwy będzie krystalizował, co jest jego naturalnym procesem. „Sklepowy”, oszukany miód zawsze będzie miał postać lejącą. Z doświadczenia podpowiem, że najlepiej kupić od razu miód skrystalizowany. Wtedy wiemy, co kupujemy. Mimo tak cudownych i dobroczynnych właściwości, miód nie jest wskazany dla osób mających alergię na produkty pochodzenia pszczelego.
Tej pani za bardzo przedstawiać nie trzeba. Bogata w witaminę C ale również w witaminy z grupy B, potas, sód, magnez, żelazo. Pobudza wydzielanie śliny i enzymów trawiennych co wspiera proces odchudzania ale również i oczyszczania organizmu.
Będziemy potrzebowali:
Imbir ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wrzucamy do zaparzacza. Na wierzch wrzucamy plastry cytryny i za pomocą łyżki mocno wyciskamy owoc. W ten sposób oba składniki zaczynają się ze sobą łączyć i puszczać swoje soki. Następnie zalewamy bardzo gorącą wodą. Po paru minutach dodajmy miód i ponownie dokładnie mieszamy. Napój jest gotowy do spożycia.
Zatem pijmy na zdrowie.
Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.