Strona Główna
Żyj zdrowo

Napój imbirowy

  • 3 października 2017
  • Agnieszka Boryna
  • 10 Komentarzy
Napój imbirowy

Lato się skończyło a widok jaki mamy za oknem przysparza nas o dreszcze. Zimno, deszczowo i pochmurnie. A to niestety dopiero początek. W dzisiejszym wpisie o tym jak rozgrzać organizm od środka w szybki ale przede wszystkim zdrowy sposób. Poznajcie Ginger Lemon Honey Tea.

Co to takiego?

Tym napojem poczęstowała mnie przyjaciółka, zaraz po jej wielomiesięcznej podróży po Indiach.  Byłam zaskoczona tym bardziej, że imbir ma właściwości rozgrzewające, a jak dobrze wiemy w Indiach jest raczej upalnie. I tak pewnego letniego i jakże gorącego popołudnia Karolina przygotowała dla nas ten o to napój. Moje obawy szybko się ulotniły. Herbatka nas nie rozgrzała a wręcz wykazała właściwości tonizujące. Jednak kiedy na zewnątrz ziąb i chłód napój ten grzeje jak diabli. Taki o to paradoks. Co kryje się w poszczególnych składnikach tego napoju?

imbir

Świeży korzeń imbiru

Przede wszystkim, jeżeli mówimy o imbirze mam na myśli świeży korzeń a nie jego sproszkowaną wersję. Imbir jest niezwykle wyraźny w smaku i aromatyczny. Ponad to ma masę prozdrowotnych właściwości.

  • Imbir ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
  • Łagodzi mdłości i z tego względu zalecany jest jako naturalny środek  na chorobę lokomocyjną i morską. Również polecany jest przy chorobie nowotworowej oraz podczas chemio i radioterapii. Co więcej jest zalecany również dla kobiet w ciąży celem zniesienia tzw. porannych mdłości. Udowodniono, że  spożycie ok. 15 gram imbiru dziennie przez ciężarne kobiety, w znaczący sposób obniżyło częstotliwość występowania mdłości.
  • Zmniejsza agregację czyli zdolność płytek krwi do zlepiania się ze sobą. Jest zalecany osobom z wysokim poziomem cholesterolu i narażonym na tworzenie się zakrzepów.
  • Wiele osób potwierdziło, picie  naparów z imbiru, zmniejszyło częstotliwość i siłę migrenowego bólu głowy. Z własnego doświadczenia dodam jeszcze, że zastosowanie imbirowego, naturalnego olejku  w aromaterapii, również przynosi pożądany efekt. Właściwości przeciwbólowe imbiru są porównywalne do działania popularnego ibuprofenu.
  • Badania przeprowadzone w 2015 roku pokazują, że spożycie imbiru obniża poziom cukru we krwi o kilka procent.
  • Działa rozgrzewająco, usprawniając krążenie krwi w organizmie. Ponad to zawarte w imbirze substancje przeciwzapalne znoszą min ból stawów. Tę właściwość potwierdziły wykonane w roku 2001 badania. Zawarte w roślinie olejki, zmniejszyły ból u pacjentów cierpiących na zwyrodnieniową chorobę stawów.
  • Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy oraz gingerolu (aktywny składnik) wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Ze względu na smak i właściwości rozgrzewające, dodaję go również do rosołu.

właściwości miodu

Miód

Prawdę mówiąc miód i produkty wytworzone przez pszczoły są skarbnicą prozdrowotnych składników, witamin, minerałów.  W związku z czym wykazują szerokie spektrum działania i ogrom prozdrowotnych właściwości. O to kilka z nich:

  • Niweluje wrzody żołądka
  • Działanie przeciwbiegunkowe
  • Wspomaga pracę wątroby i dróg żółciowych
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Hamuje rozwój miażdżycy
  • Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i infekcjami

Wybór miodów mamy ogromny i tu nie sugerowałabym żadnego konkretnego. Wybierzcie ten, który najbardziej Wam będzie smakował. Ważne aby był to prawdziwy miód a nie oszukany produkt miodopochodny. Jak je odróżnić? W prosty sposób. Miód prawdziwy będzie krystalizował, co jest jego naturalnym procesem. „Sklepowy”, oszukany miód zawsze będzie miał postać lejącą. Z doświadczenia podpowiem, że najlepiej kupić od razu miód skrystalizowany. Wtedy wiemy, co kupujemy. Mimo tak cudownych i dobroczynnych właściwości, miód nie jest wskazany dla osób mających alergię na produkty pochodzenia pszczelego.

Cytryna

Tej pani za bardzo przedstawiać nie trzeba. Bogata w witaminę C ale również w witaminy z grupy B, potas, sód, magnez, żelazo. Pobudza wydzielanie śliny i enzymów trawiennych co wspiera proces odchudzania ale również i oczyszczania organizmu.

właściwości soku z cytryny

Jak przygotować napój imbirowy?

Będziemy potrzebowali:

  • 3 plastry cytryny, najlepiej ze skórką. Pamiętajmy by uprzednio ją sparzyć.
  • Dużą łyżkę miodu
  • Świeży korzeń imbiru o długości około 1 cm.

Imbir ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wrzucamy do zaparzacza. Na wierzch wrzucamy plastry cytryny i za pomocą łyżki mocno wyciskamy owoc. W ten sposób oba składniki zaczynają się ze sobą łączyć i puszczać swoje soki. Następnie zalewamy bardzo gorącą wodą. Po paru minutach dodajmy miód i ponownie dokładnie mieszamy. Napój jest gotowy do spożycia.

Zatem pijmy na zdrowie.

Agnieszka Boryna, 3 października 2017 Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.
  • 10
Agnieszka Boryna

Agnieszka Boryna

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.

Zimowe warzywa
Chemia w cytrusach
  • healthystyle

    Próbowałam kiedyś pić wodę z imbirem, cytryną i miodem, ale imbir działa na mnie tak mocno, że za każdym razem miałam wrażenie, że się zaraz ugotuję od środka :O Dlatego teraz tylko woda z cytryną ;)

    • Woda z cytryną to zawsze dobry pomysł. Jest doskonałym izotonikiem i świetnie nawadnia organizm. Niestety nie rozgrzeje od środka. Może spróbuj przygotować taki napój ale z dużo mniejszą ilością imbiru. Prawdopodobnie Twój organizm jest wrażliwy na zawarte w imbirze składniki i tym samym mniejsza ilość wywoła u Ciebie bardziej spektakularny efekt :)

  • Cześć Agnieszka,
    a powiedz mi, czy orientujesz się, może słyszałaś kiedyś o tym, że imbiru i miodu nie powinno się jeść codziennie, bo zaszkodzić mogą? Chyba w myśl zasady, że wszystkiego z umiarem. Masz jakieś przemyślenia w tej kwestii?

    • Umiar jest wskazany zawsze i we wszystkim. Nie spotkałam się z opinią ani przypadkiem by miód i imbir mógł zaszkodzić. Tym bardziej, że są to produkty naturalne i zdrowe. Myślę że 1 szklanka dziennie takiego napoju nie powinna przynieść żadnych negatywnych skutków a wręcz przeciwnie. Dla przykładu: wszyscy wiemy, że należy wodę pić codziennie w ilości około 2 litrów. Mało kto wie, że próba wypicia 10 litrów wody codziennie, może okazać się tragiczna w skutkach. Więc wszystko z umiarem :)

  • Uwielbiam taki napój! Już nie raz wybawił mnie od choroby. Nie robiłam w rozparzaczu, tylko starty imbir gotowałam. Będę musiała spróbować Twojego sposobu.

    • Ja z kolei nigdy nie gotowałam imbiru :) Opcja z zaparzeniem jest na pewno wygodniejsza. Ale zarówno Twój, jak i mój sposób przynosi pożądany efekt :)

  • Joanna Pach

    Uwielbiam imbir. Trzeba jedynie uważać bo imbir tak jak i czosnek lubia podrabiac, a to nie to samo.

    • Niestety żyjemy w takich czasach, w których ciężko jest o dobrą żywność.

  • Piękne zdjęcia i super pokazane, uwielbiam imbir, a do tej pory wrzucałam go tylko do herbaty, zaraz lecę do sklepu będzie herbatka inaczej :)

O nas
Spotykamy się regularnie. Podczas jednego z babskich spotkań, padło hasło: "(...) Bo to jest tylko dla Lejdis"  Jest to zdanie wyrwane z kontekstu a czego ono dotyczyło.. No cóż nie mogę zdradzić. Co się wydarzyło na babskim, zostaje na babskim. W taki o to sposób narodziła się nazwa tego bloga.
Signature