Strona Główna
Zapytaj dietetyka

Jak to jest z tym olejem kokosowym?

  • 20 września 2017
  • Agnieszka Boryna
  • 2 Komentarzy
Jak to jest z tym olejem kokosowym?

Zdrowe odżywianie stało się obecnie nowym stylem życia. Bardzo mnie to cieszy i jestem szczęśliwa, że coraz więcej osób jest świadomych  wybieranych przez siebie produktów spożywczych. Jednak w internecie co chwila pojawiają się nowe informacje mówiące co jest zdrowe, co szkodzi, czego absolutnie unikać a co koniecznie powinno znaleźć się w naszej diecie. I co wybrać? Jeżeli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, napisz do nas.

Małgorzata: Staram się dobrze i zdrowo odżywiać. Dbam by w jadłospisie nie zabrakło warzy, owoców, chudego mięsa, ryb i dobrych węglowodanów. Jednak co z tłuszczami? Który lepszy? Wiem, że oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron jest dobra na zimno. Ale na czym smażyć? Podobno do tego celu najlepszy jest olej kokosowy. Czy naprawdę tak jest? Czy to kwestia kolejnej mody, która dotarła do Polski? Nigdy nie używałam tego oleju i nie wyobrażam sobie kotletów z posmakiem kokosa. Jak to jest z tym olejem kokosowym?

Dobre tłuszcze

Pani Małgosiu, doskonale rozumiem Pani wątpliwości. Temat tłuszczy, zawsze spędzał mi sen z powiek. Nie dlatego, że nie wiedziałam czy powinien on się znajdować w diecie czy też nie, tylko jaki jego rodzaj jest najzdrowszy. Mam nadzieję, że obecnie nikt już nie kwestionuje  niezwykle dobroczynnych właściwości tłuszczy. Ale zawsze pojawia się pytanie, który nadaje się do smażenia a który do sałatek. Tu opinie są sprzeczne i co więcej zmieniają się z dnia na dzień.

Więc jak to jest z tym olejem kokosowym?

Spotkałam się z następującą opinią: „Po co wprowadzać do kuchni egzotykę, skoro mamy tyle wspaniałych naszych, rodzimych tłuszczy?”. Tu absolutnie nie chodzi o kwestię snobistyczne. Olej kokosowy jako jedyny jest odpowiedni do smażenia, ponieważ jest stabilny i nie utlenia się. Jest to niezwykle ważna właściwość, ponieważ utleniający się tłuszcz wytwarza dużo wolnych rodników a te z kolei są związkami toksycznymi.

Jakie jeszcze właściwości daje nam olej kokosowy?

Warto zwrócić uwagę na skład biochemiczny. Olej kokosowy zawiera aż 97% kwasów tłuszczowych nasyconych w tym: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy. To właśnie one sprawiają, że olej jest termicznie stabilny a jego temperatura dymienia jest powyżej 200 st. C. Dzięki temu olej ten nie ulega utlenieniu i nie wytwarza wolnych rodników. Kwas laurynowy prócz kokosa, występuje również w mleku matki. Ma silne właściwości stymulujące odporność organizmu. Pozostałe 3% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Tak mała ich zawartość, sprawia, że olej ten jest odpory na jełczenie i może być długo przechowywany. W temperaturze do 25 st C olej kokosowy jest w formie stałej, powyżej tej temperatury staje się olejem płynnym.

olej kokosowy do smażenia

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni.

Przede wszystkim jest to jedyny olej, który jest odpowiedni do smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury, nie traci swojej stabilności i tym samym nie staje się toksyczny i szkodliwy dla organizmu, jak inne oleje roślinne poddane obróbce termicznej. Odpowiadając na Pani pytanie: Czy smak kokosa może przejść do np.: mielonych kotletów, które będą usmażone na takim oleju? Niestety ale charakterystyczny kokosowy smak może być wyczuwalny i nie każdemu, może to odpowiadać. I co w takiej sytuacji? Podpowiem coś, za co niektórzy mocno się na mnie zdenerwują. Do smażenia polecam olej kokosowy RAFINOWANY.

Co wybrać olej rafinowany czy nie rafinowany?

Olej kokosowy rafinowany, co prawda jest pozbawiony dobroczynnych składników odżywczych, ale również i smaku i zapachu. Zachowuje przy tym stabilność termiczną. A ta właściwość jest bardzo istotna w momencie smażenia. Nie musi się Pani obawiać, że zapach czy smak kokosa przejdzie do potraw np. mięsnych. Nic takiego się nie dzieje. Smażyłam na oleju kokosowym rafinowanym mielone kotlety i smakowały zdecydowanie lepiej niż te, usmażone na innym tłuszczu, którego używałam do tej pory. Kotlety były jakby lżejsze i delikatniejsze w smaku.

A co z olejem kokosowym nierafinowanym?

Jest bardzo dobrym dodatkiem do ciast i deserów ale oczywiście tych w wersji fit.  Oleju kokosowego nierafinowanego używam jako kosmetyk. Jest doskonałym balsamem do ciała. Do tej pory żaden inny produkt tak dobrze nie nawilżył mojej suchej skóry. Od kilku miesięcy używam go również jako odżywkę do włosów. Warto nałożyć go na suche włosy i po kilkunastu minutach zmyć. Na pewno nie jest to typ odżywki tzw. bez spłukiwania.

Agnieszka Boryna, 20 września 2017 Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.
  • 2
Agnieszka Boryna

Agnieszka Boryna

Ktoś kiedyś powiedział, że organizm ludzki jest jak świątynia, o którą trzeba dbać. dotyczy to również zdrowia. Nic, co raz zostało nam dane, nie jest wieczne. Naturalne podejście do zdrowia fascynowało mnie od zawsze. Prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której udzielam praktycznych porad jak schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób.

#WnZO część 2
#WnZO część 1
  • Używam oleju kokosowego juz bardzo długo prawie do wszystkiego w kuchni , a nawet do ciała jako balsam : ) jest świetny

    • To prawda, olej kokosowy jest genialny :) Polecam również jako odżywkę do włosów tylko potem trzeba porządnie umyć głowę i włosy :)

O nas
Spotykamy się regularnie. Podczas jednego z babskich spotkań, padło hasło: "(...) Bo to jest tylko dla Lejdis"  Jest to zdanie wyrwane z kontekstu a czego ono dotyczyło.. No cóż nie mogę zdradzić. Co się wydarzyło na babskim, zostaje na babskim. W taki o to sposób narodziła się nazwa tego bloga.
Signature